Blog over de Indy trui (Fibre Mood #22)

De meest recente versie van de Fibre Mood lag dik een week geleden bij mij op de deurmat (mopper, mopper, iedereen lijkt ‘m al te hebben, behalve ik), en ik vind het een leuke editie. (Bekijk mijn Instagram video met stoftips ook maar eens.) Ik voel mij behoorlijk aangetrokken tot de Drea jas; een enorm slow sewing projectje, maar ik wilde nu vooral even snel resultaat, dus ik maakte een Indy trui. Was dat een goed idee? Lees hieronder verder…

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)

Stof

Ik gebruikte een french terry van See You at Six, wat een heel frisse (maar warme) trui heeft opgeleverd! Ga jij de trui maken, zou ik zeker voor een rekbaar materiaal gaan. Wil je een geweven stof (dus zonder rek), zoals ook een suggestie in de werkbeschrijving is? Check dan vooral het volgende kopje even, over de maat.

Ook wordt een wat stevigere stof gesuggereerd zoals een scuba, die zal meer rechtop staan. Ik adviseer om vooral een zo soepel mogelijke stof te kiezen. Zoals je bij mij ziet, oogt de trui een beetje slordig. Hoe stugger de stof, hoe meer plooien je zult zien rondom het armsgat richting de buste.

 

Maat & pasvorm

Ik heb me keurig gehouden aan de maattabel en maakte een maat L. Vervolgens heb ik zowel de mouwen als de panden verlengd, omdat ik a) mijn stof nog niet had voorgewassen en b) ik langer ben dan de gemiddelde L-drager. Onder het volgende kopje laat ik zien hoe je deze gekke mouw verlengd. Dat levert best een leuke trui op.

Maar kijk ik dan nog eens naar het plaatje in het blad, vind ik toch wel heel veel verschillen. Mijn Indy trui is strak rondom de buste en de taille, en dat is ‘ie bij de mevrouw in het blad zeer zeker niet. Ga dus zeker voor een maatje groter: dan ontstaan er door strakheid minder slordige lijnen rondom de buste (hoewel je, als je goed kijkt, die ook ziet bij model Yentl, zie de foto hieronder). Het is natuurlijk ook een heel plat ontwerp, zonder figuurnaden, feitelijk gemaakt met een stuk karton in gedachten. Hoe klein je boezem ook mag zijn, een stuk karton is eigenlijk niemand. Had ik dit kunnen weten toen ik de trui ging maken? Jazeker: bestaat een trui uit twee platte delen, zoals bij een kindershirt? Dan is er eigenlijk te weinig ruimte voor je boezem.

 

Aanpassingen?

Ik moest het patroon even bestuderen, want de mouw ziet er heel grappig uit. Als je goed kijkt naar het plaatje in het blad, zie je ook dat door de draadrichting van de mouw, de ribbels van de stof schuin weglopen, in plaats van recht naar beneden. Daar kun je leuk mee spelen, zoals Editha ook deed met de gestreepte french terry Laundry Days. Toen ik tot de conclusie was gekomen wat de onderkant was (die kleine ronding), wist ik ook waar ik de mouw kon verlengen. In de foto's hieronder zie je de verschillende stappen. Om te beginnen trok ik een lijn parallel aan de onderkant op ongeveer 3 centimeter. Daar knipte ik de mouw door, en legde er het gewenste aantal centimeter tussen. (Ik deed 2 cm, dat was achteraf te weinig!) Vervolgens trek je de zijnaden op gevoel door van boven naar beneden. Hier kun je niet zoveel fout aan doen 😊

 

 

 

Naaitips

In de werkbeschrijving vind je bij stap 3 de aanwijzing om de korte zijnaadjes eerst te locken en daarna aan elkaar te naaien. Vervolgens moet je de cirkel van het armsgat en de mouw aan elkaar stikken en die cirkel als laatste rondom afwerken. Dat afwerken is best lastig, omdat de naad van de mouw een cirkel is, maar de naden van de panden onder het oksel afbuigen. Mijn tip is dus om de volgorde om te gooien. Deze beschrijving is waarschijnlijk heel cryptisch wanneer je dit nog niet in handen hebt, dus pak deze blog er weer even bij als je bij stap 3 bent aanbeland.

Eerst stik je (zoals in stap 3) de zijnaden, maar zonder ze gelockt te hebben. Dan naai je de mouw in het armsgat, zoals in stap 3. Nu pak je een schaartje om een knip te zetten in de naad van de mouw, ter hoogte van de oksel (op de plek waar de naden van de panden afsplitsen). Op die manier kun je in één keer vanaf de zoom de zijnaad, plus armsgat, en weer terug naar de zoom via de andere zijnaad locken (wel oppassen bij het eerste en laatste stukje dat je geen hapje uit je pand snijdt!). 2 Knipjes in de zijnaden kan natuurlijk ook, dat is hetzelfde principe: je splitst de naad op, zodat de ene helft naar boven/links gevouwen kan worden en de andere helft naar onder/rechts.

 

 

Conclusie

Ga ik de trui nog eens maken? Nee, want ik hou er niet van dat ik steeds mijn trui goed moet trekken en dat is waar ik hier voortdurend mee bezig ben… Een maatje groter zou absoluut al beter zijn, maar de volgende keer ga ik toch weer liever voor een kledingstuk met iets meer ruimte voor de 3D afmetingen van mijn lijf

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)

 

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel