Vleug

Met de haren mee, of tegen de haren in? Dat is de vraag als je het hebt over de vleug van een lap stof (in het Engels: nape). Even technisch: stoffen als fluweel/velvet/velours*, ribfluweel, corduroy, babyrib, etc zijn poolweefsels of -breisels. In het weefsel of breisel worden extra garens verwerkt die worden doorgesneden (de polen) waardoor je een zacht vachtje krijgt. Net als bijvoorbeeld je konijn, is dat een vachtje dat je met de haren mee kan strijken, of tegen de haren in. Dat noemen we vleug. (Meer weten over dit soort technische details van stoffen? Dan is de online cursus Alles over… Textiel zeker iets voor jou!)

*Dit is allemaal hetzelfde.

 

Bij het knippen van deze fluweelachtige stoffen moet je rekenen houden met deze vleug. Twee dingen zijn daarbij belangrijk:

 

1. Wat vind jij mooi?

Bepaal wat jij mooi vindt: tegen de haren in, of met de haren mee. Als jij je broek of jasje straks aan hebt, en met je handen naar beneden strijkt, wil je dan met de haren mee strijken (alsof je een konijn bent) of juist niet? Er is hier geen goed of fout, als je het mij vraagt. Voordeel van tegen de haren in strijken, is dat de kleur van de stof dieper wordt, vanwege de lichtinval die meestal een beetje van boven komt. Kijk maar eens naar de twee broekspijpen op de foto; tegen de haren is donkerrood, met een duidelijk zichtbare ruit, terwijl de andere pijp vlakker is van kleur èn oppervlak. Tegelijkertijd is een voordeel van met de haren mee strijken, dat het hele kledingstuk er ‘netjes’ uitziet tijdens het dragen. De meeste bewegingen die je maakt tijdens de dag zorgen ervoor dat de polen naar beneden gestreken worden, waardoor je dat gladde uiterlijk behoudt, terwijl je stof soms wat slordig kan ogen als alles tegen de haren in is.

2. Wees consequent

Ga zorgvuldig te werk: knip/snij ALLE onderdelen in dezelfde richting, want zoals je ziet is het heel duidelijk als je ene pijp mee en de andere pijp tegen de haren in gaat. Tenzij dat het gewenste effect is, natuurlijk, maar als je dat niet wilt, zul je even je koppie erbij moeten houden tijdens het knippen of snijden! Niet bij elke stof is de vleug heel duidelijk zichtbaar (vooral de gebreide stoffen kunnen best gelijkmatig zijn), en juist dan moet je uitgaan van het motto check twice, cut once…

 

Gebruikte stof: Dandy Velvet Rust, ook verkrijgbaar in donkerblauw.

(Elke twee weken naai-tips en inspiratie in je mailbox? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel