Stof voorwassen?

In de naaiwereld bestaan best wel wat tegenstrijdige meningen (denk aan ‘naaien met tricot is wel/niet moeilijk’, of ‘je moet eerst alles/nooit iets doorslaan’) en dat geldt ook voor het voorwassen van stof. Sommige mensen wassen àlle stoffen voordat ze er iets van gaan naaien, anderen wassen helemaal nooit iets, en tsja, veel naaiers zullen daar ergens tussenin zitten. Of zich misschien op dit moment afvragen waarom je stof überhaupt voorwast… In dit blogje laat ik mijn licht schijnen op het voorwassen van stof en ik nodig je uit om daarna je eigen (tegenstrijdige?) mening te vormen 😊

 

Waarom was je stof voordat je er een kledingstuk van knipt en naait?

Voorwassen doe je voornamelijk om de eerste krimp eruit te halen. Veel stoffen hebben namelijk de jammerlijke neiging een beetje te krimpen tijdens hun eerste wasje. Wanneer je bloed, zweet en tranen hebt gestopt in het naaien van je nieuwste jumpsuit en na de eerste wasbeurt is ‘ie gekrompen omdat je de stof niet had voorgewassen, zullen er mogelijk nog meer tranen vloeien. Stof krimpt voornamelijk in de lengte en veel minder in de breedte.

Daarnaast word stof ook wel voorgewassen om het risico op ‘bleeding’ tegen te gaan: de verf zou kunnen gaan vlekken op de rest van de was. Vroeger werd stof ook wel eerst in een emmer met warm water en azijn gezet om de kleur te fixeren (en daarna in de wasmachine), maar ik heb zelf de indruk dat met de modernere vervingstechnieken van tegenwoordig dit niet echt meer nodig is, zeker niet als je een goede kwaliteit stof koopt (iets dat sowieso aan te raden is, ook in het kader van duurzaamheid).

 

Moet je alle stoffen voorwassen?

Feit 1: Grondstoffen die uit zichzelf veel vocht opnemen (katoen, linnen, viscose en wol) krimpen meer dan stoffen die dat niet doen. Wol wassen is weer een heel verhaal apart (lauw handwasje, speciale zeep, anders krijg je vilt) waar ik nu niet verder op in zal gaan.

Feit 2: Gebreide (rekbare) stoffen krimpen eerder dan niet rekbare stoffen.

Met deze twee feiten in het achterhoofd, kun je je voorstellen dat je stoffen als tricot en french terry (beiden gebreid met katoen & elastaan) vooral moet voorwassen. Die kunnen soms wel tot 10% krimpen.

Ook gebreide stoffen van andere grondstoffen (bijvoorbeeld een viscose modal, of synthetische stoffen kun je het best even in de was mikken. Dat geldt ook voor geweven katoen en linnen en viscose.

Mijn ervaring is dat geweven stoffen echter niet tot nauwelijks krimpen. Viscose komt soms heel stug en verfrommeld uit de was, maar kan met een strijkbeurt weer helemaal in vorm gekregen worden (zie ook mijn tips over naaien met viscose).

Maar wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan was je gewoon al je nieuwe lappen voor.

 

Hoe moet ik de stof wassen?

Je mag er een apart wasje voor draaien (zonder wasmiddel), maar ben je een beetje pragmatisch ingesteld zoals ik, doe je gewoon alsof je lap stof al een kledingstuk is: hoe zou je je nieuwe jumpsuit wassen? Lichte was, 30 graden? Dan doe je de lap stof gewoon in die wasmand en was je ‘m mee met de rest van de was. Zal ‘ie wel een keer op 40 graden gewassen worden? Doe dat dan nu ook maar vast. Hoe warmer = hoe meer krimp. Slechter voor de kleur ook, trouwens, net als de droger.

 

Mag het ook in de droger?

Vooropgesteld: stof/kleding gaat minder lang mee wanneer je het in de droger stopt. Beter van niet dus. Maar doe je dat nou eenmaal altijd, kun je je lap stof dus ook het best éérst in de droger doen, voordat je er een kledingstuk van maakt, zodat de meeste krimp er al uit is. Let op: door de droger krimpt de stof nog meer dan alleen bij wassen (zie volgende punt).

 

Heb ik dan wel genoeg stof?

Ga er vanuit dat je stof 5 tot 10 % kan krimpen (en in de droger nog meer, reken maar op 20%): staat er in de werkbeschrijving van jouw patroon dat je 100 cm stof nodig hebt, dan koop je dus 105 of 110 cm. Zo ben je er zeker van zijn dat je genoeg overhoudt!

 

Gaat het niet rafelen in de was?

Mogelijk. Viscoses en andere lossig geweven stoffen hebben die neiging. Dat is geen ramp. Wordt je een beetje zenuwachtig van die losse draadjes, kun je ervoor kiezen om de uiteindes (dus daar waar de stof voor je is afgeknipt, niet de zelfkanten) even te zigzaggen of te locken voordat je de lap in de wasmachine mikt.

 

Oeps, vergeten de stof voor te wassen en ik wil NU gaan knippen, wat moet ik doen?

Ja, dat gebeurt ons allemaal weleens… Optie 1 is om de lap eerst even goed te strijken. Zet je strijkbout zo heet als kan voor dit type stof (dat staat op de bout zelf) en neem er even de tijd voor.

Optie 2 is om je patroondelen in de lengte iets langer te knippen. De krimp zit immers voornamelijk in de lengte. Maak bijvoorbeeld de zoom bij je shirt dan geen 2 maar 4 centimeter, of bij een broekspijp geen 3 maar 6 centimeter. Je kunt vervolgens het hele kledingstuk afmaken en maar zien wat er gebeurt na de eerste was. Of je kiest ervoor om het in de was te doen vóórdat je gaat zomen en dan even gaat passen hoeveel je de zoom aan de onderkant kunt inslaan. Overal is een mouw aan te passen… 😉

 

Is krimp onomkeerbaar?

Je schijnt stof ook te kunnen ontkrimpen. Nooit geprobeerd overigens.

 

 

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel