Johanna Vest (La Maison Victor 1/2022)

Geen uitgebreide recensie hier, maar wel even een paar tips voor het maken van een gevoerd Johanna Vest. Het is zo'n simpel patroon (dus daar hoef ik je ook verder geen aanwijzingen over te geven) dat je er best twee kunt maken: aan elkaar en je hebt een heerlijk warm exemplaar!

Mijn versie bestaat uit de french terry Theegroen Thin Grid aan de buitenkant en de effen Fog Green aan de binnenkant. Beide stoffen koop je nu met 10% korting, net zoals veel andere stoffen geschikt voor dit vest!

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)


Wat heb je nodig?

  • Voor het buitenvest heb je, logischerwijs, alle gegeven patroondelen nodig, net zoals de hoeveelheid stof die aangegeven wordt in het blad.
  • Voor het binnenvest heb je alleen het voorpand, het achterpand en de mouw nodig. Dus niet de halsboord en de mouwboord, en ook niet de zakken. De lengte van het voor- en achterpand van je voering moet ook iets korter zijn (leg ik verderop uit). Hierdoor heb je minder stof nodig: meet op je patroonpapier de lengte van één pand op + de lengte van de mouw = de lengte die je nodig hebt voor het binnenvest.

Binnenvest korter maken

Het patroon is zo bedacht, dat de halsboord korter is dan de panden, waarbij je het uitstekende gedeelte onderaan het voorpand over de boord heen terug omhoog vouwt ('tegenvouwen' heet dat) en vaststikt, en de zoom daarmee automatisch naar binnen laat vallen. Kijk maar eens op de plaatjes van de werkbeschrijving. Volgens de werkbeschrijving in La Maison Victor knip je 4 centimeter zoom aan de panden. De boord is dus 4 cm korter dan de panden.

Het binnenvest maak je korter, zodat het 'de leegte opvult'. Alles wat blauw is op onderstaand plaatje is dus binnenvest. Op de dwarsdoorsnede daaronder zie je hoe de vesten aan elkaar gestikt worden, met de boord ertussen. Op deze manier moet je voering 3 cm korter zijn (hoeveelheid zoom - 1 cm naadwaarde).

Dit kwam bij mij in de praktijk echter helemaal niet uit! Terug naar de tekentafel en zo kwam ik erachter dat er een foutje in het patroon zit. De boord is 2 centimeter te kort, of de panden 2 centimeter te lang. Oftewel; je houdt 6 centimeter zoom aan het pand over, voorbij de halsboord, en niet 4 centimeter. Voor een ongevoerde versie geen probleem, maar in mijn geval betekende het tornen... :(

Je hebt dus twee keuzes: maak je boord 2 centimter langer (en daarmee je hele vest), of teken geen 4 centimeter, maar 2 centimeter zoom aan de voor- en achterpanden (waarmee je je hele vest 2 centimeter korter maakt). Op die manier kun je dus je voering alsnog 3 centimeter korter maken.

Figuurnaad in de halsboord

In de halsboord zit een figuurnaad (die je het makkelijkste met een radeerwieltje + carbonpapier op de stof overneemt, en niet met zo'n lullig rijgdraadje), die niet helemaal mooi uitpakt. Het levert een gekke punt op, waardoor de boord bij je hals te hoekig wordt. Wanneer je de twee poten van de figuurnaad een beetje ronder maakt, eindig je met een mooie ronde achterhals.

In elkaar naaien

In deze video zie je hoe je het vest in elkaar kunt naaien.

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel