Bobbinhood overall

Omdat er de afgelopen maanden veel geklust wordt in Huize Dotter, ik fan ben van Simone Giertz èn van Bobbinhood, dacht ik voor mezelf eens een overal te maken en koos ik voor die van Bobbinhood. Ik had voor ogen dat ‘ie ook gewoon (eigenlijk vooral) in het dagelijks leven gedragen zou kunnen worden en dat dat toch ook wel een soort van cool zou worden. Is dat gelukt? Lees vooral verder… 😉

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)


Stof

Als stof koos ik de canvas Thin Grid Small van See You at Six. Best wel chique, met die koperen lijntjes en eigenlijk te mooi om in te klussen. Met deze stugge stof maak je een overall die lekker warm is, maar een tikje stijf. Past natuurlijk perfect bij dit type kledingstuk, maar als je voor iets soepelere look wil gaan, kun je beter de canvassen van Atelier Brunette pakken, die zijn wat minder stug.

 

 

Daarnaast heb ik het mezelf heel moeilijk gemaakt met die ruiten; als je wil dat alle lijntjes doorlopen (over de zijnaden, in de opgestikte zakken, etc) èn graag wil dat die lijntjes überhaupt waterpas over je kledingstuk lopen, ben je wel even bezig met het knippen van je patroondelen. Ik heb elk deel individueel geknipt, wat best een klus was, maar het resultaat is wel dat alle lijntjes nagenoeg naadloos in elkaar overlopen en de zakken bijna onzichtbaar zijn 😎 Meer lezen hierover? Check de tutorials over horizontale en verticale lijntjes eens.

 

 

Maat & pasvorm

Zonder naar de maattabel te kijken, begon ik een maat L te tekenen (omdat ik met mijn maat 42 dacht dat een L goed zou zijn). Halverwege bedacht ik dat het toch wel gek was dat de L een van de kleinste maten was en pakte ik die maattabel er toch maar even bij. Daarmee kwam ik uit op XL. Opnieuw beginnen dus.

Omdat een overal/jumpsuit ruim genoeg moet zijn om in te hurken (denk aan: de was in de wasmachine doen/je veters strikken/verhuisdozen tillen/een laminaatvloertje leggen), moet de lengte van het kuiltje in je hals, over je buik, tussen je benen door, over je rug, naar je nek (oftewel je borstlengte + kruislengte + ruglengte = romplengte) lang genoeg zijn. Is dat te kort, knap je uit je broek. Maar is dat te lang, hangt de overall als een zak om je onderlijf. Je kunt jezelf opmeten en vervolgens het patroon opmeten en kijken of je tekort komt of teveel hebt. Probleem: als je hurkt, is je romplengte langer dan wanneer je staat, dus het liefst meet je dat zittend. Volgend probleem: doordat je extra lengte nodig hebt om te hurken, zit een overall vaak een beetje lossig om je lijf wanneer je staat. Daar heb ik helaas geen oplossing voor, behalve dan misschien geen ruimte toevoegen en accepteren dat je alleen kunt staan in je overall 🤔  

 

Uit ervaring weet ik dat ik ruimte tekort kom als ik het patroon volg. Ik voeg dus meer ruimte toe bij dit soort pakken. Bij Aanpassingen hieronder lees je hoe.

 

Aanpassingen?

Zoals gezegd maakte ik de kruislengte en de pijpen langer door het bovenlijf te verlengen en de pijpen op 2 plekken. En hurken maar!

Knip hiervoor het patroon van de pijpen op dezelfde hoogte voor en achter door. Verleng de recht-van-draad-lijn op je papier en plak de benodigde ruimte ertussen (of schuif de delen over elkaar om ruimte weg te halen). Teken vervolgens de patroonlijnen mooi vloeiend door. Misschien moet je daarbij de oorspronkelijke lijnen een beetje veranderen, dat is OK. Zit er een gulp in je broek? Zorg dan dat je een lijn daaronder trekt om door te knippen, anders wordt je gulpdeel te groot/klein.

De zakken op de voorkant van de broek zijn best ondiep. Daar gaat je Bahco uitvallen. Je kunt dus de hoek van de zak veranderen, of de zak zelf dieper maken om dat te voorkomen.

Verder was ik eigenwijs en dacht ik me op mijn eigen manier door de onderkant van het knoopsgatenpat heen te worstelen. In het patroon staan twee verschillen pijpen, met twee verschillende middenvoor-lijnen. Wanneer je die op elkaar naait, loopt daar het knoopsgatenpat uit naar boven. Ik vond dat het beter kon, maar had het niet zo goed uitgedacht, dus moest ik improviseren (niet onaardig, maar het verdient ook geen schoonheidsprijs). Volg dus maar gewoon de werkbeschrijving 😉  

Ook heb ik elastiek in de taille gestikt, om de broek hoger te laten hangen. De ene kant van het elastiek met een zigzag op de taillenaad, en de andere kant met een rechte steek horizontaal over de broek heen.

 

Conclusie

Is dit overall cool of is het vooral handig om in te klussen? De pasvorm is vooral bedoeld voor het laatste: de fit is lekker ruim, voor veel bewegingsvrijheid. Met het elastiek in de taille heb ik geprobeerd er wat meer vorm aan te geven, maar heel sexy wordt het gewoon niet 🤭 Door de wijde taille (ondanks de figuurnaden achter), is er gewoon veel stof rond je middel. Dit kun je door middel van de tailleband aansnoeren, maar dat veroorzaakt eigenlijk gewoon heel veel ‘prop’ rond m’n middel. Ongewenste verdikkingen noem ik dat. 😳

Ik zou dat kunnen bereiken door een andere stof te kiezen, of een patroon dat iets minder ‘praktisch’ is. Toch ben ik blij met m’n overall en trek ik een oude spijkerbroek aan voor dat vloertje.

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)

 

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel