Hoe knip je verticaal gestreepte of geruite stof perfect recht van draad?

Soms heb je van die prachtige stoffen die je tijdens het knippen/snijden toch heel veel hoofdbrekens kunnen bezorgen! Knal je je patroondelen lukraak op de stof, dan is de kans vrij groot dat je met een broek/jas/blouse blijft zitten met nogal wiebelige lijnen van boven naar beneden en van links naar rechts. Dit oogt niet alleen heel slordig, de kans zit er óók dik in dat je broekspijp of je mouw een beetje scheef zal trekken. Ik schreef al eens over horizontale strepen: deze tutorial gaat over de verticale uitdaging.

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)


Vooropgesteld: lukraak erop knallen is altijd sneller dan zorgvuldig te werk gaan. Helaas. Hier een pleidooi voor de laatste methode, in 5 stappen, want van een mooi uitgevoerd kledingstuk kun je nog járen genieten...

In dit voorbeeld gebruik ik een corduroy van See You at Six, en maak de Dee broek van La Maison Victor (editie 6/2021).

1. Verleng de draadrichtingspijl op het patroon een heel eind. Soms staat er op je patroondeel een piepklein pijltje, ergens aan de zijkant. Deze verlengen is altijd een goed idee (met je liniaal!), zodat je wat meer houvast hebt tijdens het neerleggen ten opzichte van de draadrichting*, maar in dit geval is het essentieel voor de volgende stappen. Probeer 'm ongeveer in het midden te krijgen, voor het gemak.

2. Leg je stof enkel op de tafel, dus niet dubbelgevouwen.  We gaan nu elk patroondeel (tenzij deze aan de stofvouw moet) twee keer knippen. Veel werk, ik weet het, maar wanneer je de stof dubbelvouwt is het veel makkelijker om de verticale lijnen ook echt verticaal te laten lopen. Je ziet immers niet wat er met de onderste helft van de stof gebeurt. Het is niet onmogelijk en ook daar bestaan wel trucjes voor, maar die kosten ook tijd...

3. Vouw het patroondeel dubbel op de getekende lijn en leg deze helemaal parallel aan een ribbel of ruit/streep. Speld de onderste helft vast terwijl je in de gaten houdt dat de lijn en de ribbel nog steeds tegen elkaar aan liggen.

4. Vouw je patroonpapier open en speld ook de andere helft vast. Snij of knip uit.

5. Spiegel je patroondeel en doe hetzelfde voor de andere kant. Wanneer je lekker in de flow bent, gebeuren soms stomme dingen en dat is, om maar eens wat te noemen, twee linkerpijpen uitknippen. Vergeet dus niet je papier om te draaien, zodat je een linker- èn een rechtpijp krijgt!

6. (Bonus!) Dit trucje kun je ook uitvoeren bij de middenvoorlijn daar waar de gulp moet komen. Kun je straks precies naast een ribbel of op een streepje het gulpbeleg omvouwen.** Krijg je een mooie gulp van, maar het klusje wordt ook makkelijker.


* Is dit abacadabra voor jou? Overweeg de online naaicursus Beginnersgids eens,: daarin doe ik uitgebreid uit de doeken wat dit allemaal betekent.

**Help, gulbeleg!? In de online naaicursus Alles over... Ritsen leg ik je in een aantal uitgebreide video's (onder andere) uit hoe je een gulp naait.

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel