De Danna Jurk van Fibre Mood

In de IGTV die ik deze week op mijn instagram postte, zag je mijn meest recente aanwinst al in actie: de Danna Jurk uit Fibre Mood 14. De jurk staat in 2 varianten in het blad; eentje met en eentje zonder ceintuur. Het woord ‘soepjurk’ is al vaker gevallen, dus je zult vast wel begrijpen waarom ik voor de variant mèt ceintuur ging… ???? In deze blog geef ik je graag mijn ervaringen en een paar goeie tips mee!

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)

1. Stof

Voor deze jurk heb je een geweven stof nodig, dus eentje zonder (al te veel ) rek. Wil je per sé een stof gebruiken die rekbaar is, vermoed ik dat dat best zou kunnen, mits je een maatje kleiner pakt.

Ik gebruikte zelf de viscose Seed Night van Atelier Brunette. Dit is een dunne, soepele stof die heel geschikt is wil je een sluike jurk. Kies je een stevigere stof, wordt je jurk wat robuuster. Vanwege de rimpels precies op de buste, is dat iets dat je in je achterhoofd moet houden wanneer je de stof kiest. Wat kun jij goed gebruiken?

2. Maat & pasvorm

Zoals ik vertel in de blog over de Marion jurk, zou ik bij een volgend Fibre Mood-kledingstuk een kleinere maat kiezen (maat 40 ipv 42) en dat pakt goed uit bij de Danna! De jurk zit mooi, op 2 kleine puntjes na:

✂️De schouders wijken behoorlijk, zoals ik je in het filmpje laat zien. In de loop van de dag zakt de jurk steeds meer van m’n schouders en ik merk dat ik maar blijf hijsen. De oplossing hiervoor is heel simpel (mits gedaan vóórdat de jurk in elkaar genaaid is…) en dat leg ik verderop in deze blog uit (zie 3. Aanpassingen)

✂️️De mouwen zijn leuk (mits goed ingezet ????), maar een tikkie strak rond mijn onderarm. Patroondeel 6, de manchet (polsboord) zou dus best een centimetertje wijder mogen.

3. Aanpassingen?

✂️Van tevoren schatte ik in dat ik blijer zou worden van een jurk die wat langer is, dus heb ik de lengte aangepast: 20 cm erbij. Dat was een beetje lukraak, en kon ik altijd nog aanpassen als ik de jurk aanpaste ????. Niet nodig; de lengte was perfect zo.

✂️ Tijdens het naaien van een kledingstuk voor mezelf, pas ik regelmatig tussendoor (tip: naai in je badjas, dan gaat het passen lekker vlot). Toen ik de jurk een keer aan had tijdens dat proces was ‘ie al wel bijna af, maar zaten de mouwen er nog niet in. Grappig, dacht ik, mouwloos is ‘ie ook heel leuk! Zie je dat ook wel voor je, is het wel een goed idee om de armsgaten ietsje te verhogen voordat je ‘m uit de stof knipt. Op die manier zie je een BH of hemdje eronder niet of op z’n minst minder goed zitten. Biesje erlangs en lekker in de zon gaan zitten! ????

✂️  Zoals beloofd kom ik terug op het aanpassen van de schouders: bij mij is de neklijn (dus dat hele vierkant rondom mijn nek) eigenlijk te groot, en ik kan me voorstellen dat dit voor meer Danna-dragers gaat gelden. Wanneer je naar patroondelen 2 en 4 kijkt, zie je dat de schouderlijn best schuin omhoog richting je nek loopt en daar zit precies het probleem. Ik zou je daarom adviseren om die 2 delen een beetje aan te passen. Teken beide schouderlijnen een beetje rechter (met 1 centimeter krijg je al een mooi resultaat). De hele halslijn wordt zo 4 cm kleiner. Zit je jurk al in elkaar, zoals bij mij? Dan wordt het tornen, vrees is…

4. Naaitips

✂️  Ik vind het fijn als het ceintuur goed blijft zitten in mijn taille, dus daarom maakte ik lusjes voor in de zijnaad. Knip of snij daarvoor een stukje stof (liefst schuin van draad, want die kun je makkelijker tot een bochtje vouwen) van ongeveer 8 cm bij 3. Vouw met de goede kanten op elkaar, stik vast op 1 cm, keer om en stik vast op de zijnaad van het voor- of achterpand (maakt uiteindelijk niet veel uit), net boven de zakken, bij stap 1. Wanner je bij stap 4 de zijnaden op elkaar stikt, zit het lusje ertussen.

✂️  Het meest kenmerkende van deze jurk is natuurlijk de hoekige hals. Dat betekent dat je deze jurk goed kunt verprutsen als je die hoekjes niet spot on gestikt krijgt! ????  In de werkbeschrijving staat dat je die hoekjes moet aangeven met een rijgdraadje. Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ik word daar heel nerveus van. Rijgdraadjes vragen erom te verdwijnen of te verschuiven of mij het leven moeilijk te maken. Ik wil gewoon zeker weten dat ik stik waar ik stikken moet, dus pak ik mijn trouwe vrienden radeerwiel en carbonpapier er maar weer bij, zodat ik op een foolproof manier de patroonlijnen kan overnemen en tenminste zeker weet dat ik 4 gelijke hoeken kan naaien. Daar word ik heel zen van ???? Ik ben overigens op heel veel vlakken van het naaien met de Franse slag, maar niet wanneer het een zichtlocatie betreft…

5. Conclusie

Dat ik een koude nek heb in de Danna Jurk ligt aan het huidige lenteweer: sjaal erom en ik ben good to go!  Het is een leuke jurk en ik voel me er fijn in. Paar kleine aanpassingen en dan is het een blijver. En wie weet ook nog wel in een mouwloze variant, met zomerse streepjes ofzo… Wat denk jij?

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)

 

 

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel