De Harriët Blouse van Bel'Etoile & Sew it Curly

Onlangs bracht patroonmaakster Bel'Etoile samen met Sew it Curly een nieuw patroon uit; de Harriët Blouse. Ik had nog niet eerder een patroon van Bel'Etoile gemaakt, maar volg Mijke van Sew it Curly al een tijd op Instagram en word altijd enthousiast van de geheel eigen twist die ze aan haar gemaakte kleding geeft, dus met die blouse moet dat wel goedkomen. Aan de slag! In deze blog schrijf ik over mijn bevindingen, zodat jij goed beslagen ten ijs gaat wanneer jij je ook aan de Harriët wilt gaan wagen. Wanneer je de cursus Alles over.. Het Overhemd hebt gedaan, zal dit zeker goed te doen zijn voor jou!

Allereerst; het patroon bevat verscheidene opties. Je hebt de keuze uit 4 voorpanden (coupenaad of rimpels, gewone sluiting of blinde sluiting), 2 mouwen (gerimpelde of gladde mouwkop), 2 manchetten en 2 kraagjes (puntig en rond). Leuk dat je zo steeds weer een andere blouse kunt maken! Ik koos voor de rimpels op het voorpand, de gewone sluiting, de gladde mouw en de puntige kraag.

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)

 

1. Stof

In de werkbeschrijving wordt een heel rijtje stoffen gegeven die je kunt gebruiken. Alles is eigenlijk OK, zolang er maar geen (of nauwelijks) rek in je stof zit. Ik gebruikte zelf een dunne katoen van Atelier Brunette. Wat je in je achterhoofd zou kunnen houden, is dat wanneer je voor de versie gaat met rimpel op borst/rug/mouwen, een zware of stugge stof al snel wat pofferig en bol zal worden. Wil je dat voorkomen, kun je beter kiezen voor de gladde mouw en coupenaad.

 

2. Maat & pasvorm

Ik keek naar de maattabel en kwam op 42 uit (ik zweef meestal tussen 40 en 42). Ook keek ik naar de tabel met de afmetingen van het eindproduct en omdat er 12 cm verschil zat tussen de gemeten borstomtrek en het eindproduct, koos ik toch voor een 40 (tegen het advies van Bel'Etoile in om voor de grootste maat te kiezen ????), omdat ik een kek aangesloten blousje voor me zag. De mouwlengte leek me een beetje kort, dus die verlengde ik 2 cm. De blouselengte heb ik niet aangepast (ik ben 1.79 cm)

Verstandig? De blouse zit uiteindelijk eigenlijk niet zo lekker... Maar of dat aan de maat ligt, durf ik niet te zeggen. Zie je dat de rimpels op het voorpand de verkeerde kant opwijzen? De gerimpelde voorkant creeërt ruimte voor borsten die een stukje hoger en meer naar het midden zouden moeten zitten. Dat komt omdat ze vanaf de ronde lijn van de pas schuin naar beneden wijzen, schuin langs je borsten. Dat zie ik ook op de plaatjes van andere voorbeelden.

Ook trekt de blouse op de rugpanden richting armsgaten: dit zou kunnen betekenen dat de blouse rondom de rug en buste te strak zit. Maar ik heb nog genoeg stof over, dus ik denk eerder dat het armsgat wat aan de kleine kant is.

Daarnaast zijn de mouwen, ondanks verlenging véél te kort voor mij. Kijk maar eens naar de tabel met maten van het afgewerkte kledingstuk: mouw + manchet is echt kort! Bij mij kan er zeker nóg 4 cm bij. De lengte van de panden zijn voor mij goed.

Zoals ik al schreef, weet ik niet of een grotere maat dit allemaal zou oplossen (de schouders van deze maat 40 zitten tenslotte perfect), maar het is het proberen waard! Zoals Isabel van Bel'Etoile ook al suggereerde...

3. Aanpassingen?

✂️Mouwen: nameten en waarschijnlijk verlengen (ookal denk je dat het niet nodig is)!

✂️De onderkant vind ik nu wat hoekig; zou het niet mooi zijn als de zoom ter hoogte van de zijnaden een beetje glooiend omhoog en weer omlaag gaat?

✂️De patroondelen zijn inclusief naadwaarde; heel gewoon bij Engelse/Amerikaanse patronen, minder bij Nederlandse/Belgische. Veel van mijn cursisten vinden dit heerlijk, maar ik voorzie heel veel slordige schouderpassen en kraagjes ???? . Aan die onderdelen zitten veel rondingen en scherpe hoeken, ook nog een symmetrisch (zowel aan het linker- als rechtervoorpand) en wanneer je je baseert op 1 of 1,5 cm naast de rand van de stof stikken, is het gewoon heel lastig om dat netjes te krijgen.

Als luie kleermaker weet ik inmiddels precies wanneer je met de Franse slag kunt werken (op 1 of 1,5 cm van de rand stikken) èn wanneer je nauwkeurig moet werken (patroonlijnen raderen en precies daar op stikken) om een mooi resultaat te krijgen. En je wilt graag een kraag waarbij de twee puntjes identiek zijn en de twee rondingen van de staander ook, dus moet je hier nauwkeurig werken en er even wat meer werk in steken.

Wanneer je een patroon hebt waarbij je niet weet waar de patroonlijnen lopen, zul je ze er daarom zelf op 1 cm (in dit geval) afstand van de rand in kunnen tekenen, zodat je ze over kunt nemen op de stof. Ik heb dit gedaan bij alle randen van de schouderpas (scherpe punten!) en de randen van het voorpand  waar de schouderpas aan komt, net zoals de kraag en staander rondom. Op deze manier kon ik heel precies stikken en is mijn kraag en die ronding van de schouderpas superstrak. (Ik vertel veel meer over de voorbereiding en nauwkeurig werken in de online naaicursus Alles Over... Het Overhemd.)

 

4. Naaitips

In plaats van paspelband kun je ook satijnband gebruiken: dat is synthetisch satijn dat net als biaisband schuin van draad gesneden is en voorgevouwen (pas op, niet hetzelfde als satijnlint). Wanneer je de brede variant in de lengte doorsnijdt, kun je beide helften gebruiken als paspel. Voordeel is dat je niet hoeft te klooien met een koordje en het effect is optie hetzelfde.

Verder heb ik de werkbeschrijving niet gevolgd tijdens het naaien, maar op het eerste gezicht ziet het er netjes en verzorgd uit, met veel foto-materiaal van de stappen. Qua instructies zijn er altijd tig wegen die naar Rome leiden, en het leuke is dat er in de werkbeschrijving meer dan één staat.

Mocht je voorzien dat je het met plaatjes alleen niet gaat redden, beveel ik je de online naaicursus Alles over... Het Overhemd van harte aan (met meer dan 6 uur aan videolessen die je steeds weer terug kunt spoelen???? )!

 

5. Conclusie

De werkbeschrijving en de vele opties voor de Harriët Blouse zijn heel leuk! De pasvorm is in mijn eerste versie wat minder. Wellicht dat een maatje groter dat oplost. Maak ik er nog één? Misschien; maar dan wel met de coupenaad ipv de rimpels,  langere mouwen en een rondere onderkant.

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel