De Marion jurk uit Fibre Mood 13 (2021)

Foutje in de nieuwsbrief! De Harriet Blouse vind je hier.


Deze maand maakte ik de Marion jurk uit Fibre Mood 13; misschien heb je ‘m al voorbij zien komen in mijn videootje op Instagram. In deze blog geef ik je nog een paar aanvullende tips, mocht je deze jurk ook willen maken!

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)

1. Stof

Ik gebruikte de viscose Windy Mustard van Atelier Brunette; een perfecte stof voor deze jurk. De belangrijkste eigenschap die de stof van jouw keuze moet hebben is soepelheid. Kies je een te stugge stof dan wordt deze jurk (dankzij de wijde mouwen en de horizontale lijn precies op je heupen een soort… tanker? Tenzij dat natuurlijk exact is wat jij nodig hebt!

 

2. Maat

Zoals ik in de video al noem, valt de Marion best groot. Ik heb het idee dat ik best een maatje kleiner had kunnen nemen. Vooral bij de oksels, richting buste, zit teveel stof. Niet per sé storend en ook lastig aan te passen, maar wel iets om bij een volgend project uit Fibre Mood rekening mee te houden.

Ook valt me op dat de horizontale lijn op de heupen niet echt erg gunstig is wanneer je van jezelf al volle heupen hebt (en die niet wil benadrukken).

 

3. Aanpassingen?

Ik heb de mouwen iets langer gemaakt; ik had zo’n donkerbruin vermoeden dat ze precies op een rottig punt zouden eindigen. Met 5 cm erbij zitten ze fijn! Ook ben ik voor de optie elastiek onderaan gegaan. Dit wordt gesuggereerd in de plaatjes, maar verder nergens uitgelegd, ook niet op de site. Hoe ik dat doe: naai een tunnel onderin de mouw, van zo’n 2 cm breed (ligt een beetje aan de breedte van je elastiek, ik had 1cm breed elastiek), maar laat een kleine opening ter hoogte van de zijnaad. Daar rijg je een elastiek doorheen. Even passen en je weet welke lengte je nodig hebt. Zigzag het elastiek dan op elkaar en sluit de tunnel.

De zakken zijn veeeeeel te klein! Maak ze dus vooral een heel stuk groter. Echt.

Tijdens het naaien kwam ik tot de conclusie dat ik de jurk een tikkie te kort vond; dat werd dus geen zoom van 3 cm, maar een rolzoom (in deze video leg ik uit hoe je dat doet).

4. Naaitips

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden, dat roep ik meerdere keren per dag tegen mijn cursisten (vooral om goed te praten dat ik heel eigenwijs af wil wijken van de werkbeschrijving van hun projecten… ????). Met de werkbeschrijving van Fibre Mood is dus ook niks mis, maar toch twee kleine tips om tot een nèt wat mooiere jurk te komen:

  1. Stik het beleg door, vlak langs de kant. Op die manier komt die beleg-flap niet steeds naar buiten zetten tijdens het dragen.

     

  2. Het patroondeel van de halsbies is schuin van draad geknipt en past precies in de hals. Wanneer je dat zo zou aanstikken, zal de hals waarschijnlijk een beetje gaan lubberen.. Bleh.. Knip de bies dus wel schuin van draad, maar maak gebruik van de positieve eigenschap van een schuin stuk stof en zet ‘m er op spanning aan. Beetje zoals een boordje van boordstof. Dan hou je aan één kant een klein stukje over èn ligt je hals mooi plat. Als extraatje kun je (voordat je de bies aanspeldt en stikt) ook nog een strook vormband tegen de hals aanstrijken zodat je echt zeker bent van een mooi eindresultaat! Kun je wel wat extra hulp gebruiken bij het afwerken halzen enzo?

 

5. Conclusie

Wat ik nog niet verteld heb, is dat ik mijn weekend niet had toen ik deze jurk maakte: echt ALLES ging mis en ik heb zeker de helft van de tijd met een tornmesje in de hand gezeten ???? Dat lag zeker niet aan het patroon; ik had natuurlijk gewoon moeten stoppen om het later op te pakken… Hoe dan ook, het is een leuke jurk en de slechte herinneringen aan het maken zijn vergeten! De zakken zijn me te klein, het bovenlijfje iets te groot, maar ik ga ‘m met plezier dragen.

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel