Kniptips voor stof met ruiten of strepen

 

Stoffen met een ruit (zoals een aantal mooie stoffen van See You At Six en Lillestoff) of een streep kunnen een beste uitdaging zijn: het is een leuk streven als de strepen horizontaal lopen als je kledingstuk eenmaal af is, en helemaal geinig als ze ook nog doorlopen van voor- naar achterpand.

 


 

Die strepen of ruiten zijn vaak niet 100% horizontaal. Bart van SYAS heeft me eens uitgelegd dat dat kan komen doordat de stoffen onder een klein beetje spanning bedrukt worden en dat zorgt voor een klein beetje vervorming. Best onhandig.

 

Om toch voor elkaar te krijgen dat de strepen horizontaal lopen, heb ik twee tips voor je. Lees je mee?

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)


Tip 1

Knip het voor- en achterpand niet aan de stofvouw. In plaats daarvan leg je de stof enkel neer, zodat je kunt zien hoe de lijnen lopen en eventueel een beetje kunt smokkelen, zodat het er toch recht uitziet.

Precieze mensen kunnen dat doen door een zgn open patroon te maken. Daarvoor teken je het voor- en achterpand twee keer, gespiegeld, zodat je een heel pand krijgt op papier. Dat leg je op de stof waarbij je probeert de horizontale en verticale lijnen zo recht mogelijk op dat pand te krijgen. Je kunt door je patroonpapier heen kijken en zo de beste inschatting maken. Een liniaal is dan een handig hulpje!

Voor luie mensen, zoals ikzelf, is het voldoende om het patroon netjes neer te leggen, vast te spelden, en rondom uit te snijden of te knippen. Behalve de middenvoor en -achter natuurlijk!* Vervolgens kantel je het patroondeel precies op het midden en snijdt je de andere helft uit. Voordeel van deze methode is dat je bij de middenvoor en -achter een beetje kunt smokkelen (ietsje ruimer of strakker), zodat de lijnen toch horizontaal blijven lopen.

* Dat is in het heetst van de strijd weleens gebeurd trouwens, bij een cursist. Dat hebben we met een piepklein naadje opgelost. Nadat er een paar traantjes hadden gevloeid…)

 

Tip 2

Ik begin altijd met het achterpand, omdat die meestal hoger is dan het voorpand. Zo lukt het beter om de lijnen op het voorpand door te laten lopen (want daar heb je minder stoflengte voor nodig). Teken op het patroonpapier op de zijnaden de locatie van de horizontale lijnen. Wanneer je dan doorgaat met je voorpand, kun je ervoor zorgen dat die markeringen matchen met de lijnen op de stof van dat pand.  


Wanneer je beide stappen meeneemt in het knipproces, lukt het vast om er een mooi symmetrisch geheel van te maken!

 

Op de foto’s gebruik ik een french terry van See You at Six en het patroon komt uit de online naaicursus Naai een Shirt.

 

(Op de hoogte blijven van nog meer goede naai-tips? Schrijf je in voor de Studio Dotter nieuwsbrief!)

 

 

 

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel