De Collette Jurk van Fibre Mood (editie 10/2020)


De zomeredities van de Fibre Mood en de La Maison Victor vielen ongeveer gelijktijdig op mijn deurmat. Zoals wel vaker zie je per editie modellen in de tijdschriften die erg veel op elkaar lijken en dan weet je dat je er eentje moet maken als je on trend wilt blijven. Of juist niet natuurlijk ;-)

 

 

 

Deze keer zijn dat de Divina Jurk van LMV (rechtsonder) en de Collette Jurk van FM (linksboven). Behoorlijk vergelijkbaar en een heerlijke throwback naar mijn jeugd in de eighties: zo liep mijn moeder er elke zomer bij! Trend of geen trend, één van beiden zou dus onder mijn naaimachine vandaan rollen. Maar welke? Omdat ik vermoed dat ik buikpijn krijg als ik ga zitten met de Divina aan, koos ik voor de Collette omdat deze wat losser lijkt. Ook sprak de halslijn me meer aan, hoewel ik een tikkie angstig was dat ik - net zoals mijn moeder 35 jaar geleden - de jurk alleen bh-loos zou kunnen dragen omdat het bovenlijfje zo laag zit.

Lees je mee met mijn ervaringen? Onderweg deel ik nog wat tips uit.

(Op de hoogte blijven van nog meer over leuke kledingstukken en goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)

Pasvorm

De pandjes 1-7 heb ik 3 centimeter langer gemaakt. Dat kan via de 'verleng/verkortlijnen' halverwege. Ook heb ik op taillehoogte de pandjes wat breder gemaakt, omdat ik bang was dat de jurk te strak zou worden. Die pandjes ogen echt héél petit! En dat ben ik niet...

Uiteindelijk bleek dat helemaal niet nodig. De blinde rits die je in de zijnaad stikt is zelfs overbodig; ik kan de jurk gewoon over mijn hoofd aantrekken. Maar het draagt eigenlijk wel prettig, dus de volgende keer laat ik de rits achterwege. Scheet weer. ;-) (Wist je dat ik met een online naaicursus Alles over Ritsen bezig ben?)
 

Achteraf bleek dat ik de bovenpanden best met nóg 3 centimeter had kunnen verlengen (je ziet het misschien niet, maar de  taillenaad zit op mijn ribbenkast). Misschien hoort dat wel zo; maar ik vind het wel prettig als die naad iets lager zit. Dat is een vrijheid die wij ons gewoon kunnen permitteren. :D

 

Stofkeuze

Ik gebruik een viscose, lekker soepel en luchtig.  Ook heel leuk in een linnen stof of in een chambray (dat is een stof die op jeans lijkt, maar veel soepeler is) of een fijne katoen. Een rekbare stof zoals tricot of modal zou ook kunnen, maar ik vermoed dat je jurk dan niet meer zo lekker zwierig is en door het gewicht van de stof het bovenlijfje ook (te?) ver naar beneden wordt getrokken. Maar dat is een aanname; dus probeer vooral uit!

Wat betreft de fournituren: ik gebruikte metalen drukknopen van Prym en BH-ringetjes en schuifjes van een oude BH (want de lokale fourniturenwinkel was dicht en ik moest en zou de jurk die avond aan doen. Herkenbaar?)

 

Tips voor het patroontekenen

Dit patroon bestaat uit veel losse onderdelenen. Sommige knip je enkel uit de stof, sommige dubbel. Even opletten dus.

Daarnaast teken ik liever 1,5 cm naadwaarde aan dan de geadviseerde  1 cm. Dan heb je nog wat speling, mocht het kledingstuk te strak blijken te zijn.

Tips voor het stof knippen

Volgens de werkbeschrijving heb je voor maat 42 1.90 m stof nodig wanneer deze 1.40 m breed is. Mijn stof heeft die breedte en ik kon met 1.60 m makkelijk uit.  Het loont dus de moeite je patroondelen eerst op tafel neer te leggen een een beetje te puzzelen voordat je een lap stof koopt die veel te groot is.

 

Tips voor het naaien

Hier enkele extra tips voor het naaien van de zakken, split en het knoopsgatenpat.

1. Zakken

Volgens de werkbeschrijving stik je de zakken op de rok met één rij stiksel. Wanneer je, net zoals ik, een stof gebruikt die een beetje rafelt, krijg je op die manier van die naadjes in je zak die ontrafelen elke keer als jij je hand in je zak steekt. (Ken je dat gevoel onder je nagels?) Pas dan de volgende methode toe: na het opstikken van de zak, keer je 'm binnenstebuiten. Je knipt de naadwaarde - voorzichtig! -  kort weg en vouwt de zak weer terug, met de goede kant naar buiten. Zet een tweede rij stiksel op een mm of 3 naast de eerste, waardoor je de afgeknipte naadjes sandwiched tussen de twee rijen stiksels. Zo is de zak van binnen ook mooi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Split

In de werkbeschrijving niet aangegeven, maar verstevig de plek waar je de split van 4 LVP rok gaat inknippen met een stukje vlieseline. Eén van mijn stelregels: eerst verstevigen, dan inknippen.

 

3. Knoopsgatenpat

Ik moest een tijdje speuren voordat ik 'm snapte: in de werkbeschrijving worden er maar weinig woorden aan vuil gemaakt. Het knoopsgatenpat moet omgevouwen worden naar het RVP, maar niet op de naad. Dat doe je op de 'V-knipjes', maar die zitten dus enkele mm verder dan de naad. Hierdoor hou je een klein flapje over, alsof je een echt knoopsgatenpat hebt en niet een neppe. Ik heb ervoor gekozen om op dat flapje nog een stiksel te zetten, om het helemaal af te maken. (Onderstaande 2 foto's zijn per ongeluk gespiegeld.)

De volgende stap is om op 3cm van de omgevouwen rand een stiksel te zetten. Ik heb daarvoor met mijn krijtwiel en liniaal een lijn getrokken die ik makkelijk kon volgen.

Onderaan, waar de knoopjes eindigen, heb ik horizontaal nog een stiksel gezet voor de stevigheid.

 

Het eindresultaat

Ben ik blij met het eindresultaat? Zeker! Zoals gezegd, de rits was niet nodig en de pandjes van het bovenlijfje hadden wat langer gekund. Maar wat een heerlijke jurk verder!  Ik kan ook gewoon een BH aan, dankzij de verstelbare bandjes en mijn handen zitten permanent in die zakken. Wat een aanrader!

Ga jij 'm maken?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Op de hoogte blijven van nog meer over leuke kledingstukken en goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)

 

 

 

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel