De Juliette Jurk van Fibre Mood (editie 8/2020)

Ik viel wel voor de foto’s in het blad; de Juliette Jurk springt er wat mij betreft uit, in de laatste editie van Fibre Mood! 3 Heel verschillende modellen, 3 heel verschillende stoffen. Ik besluit een Juliette te maken in de viscose french terry Tulpe van Lillestoff. Met zakken natuurlijk. Lees je mee met mijn ervaringen? Onderweg deel ik nog wat tips uit ;-)

(Op de hoogte blijven van nog meer over leuke kledingstukken en goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)

Pasvorm

Ik vermoed dat het bovenlijf te kort is, dus ik wil dat verlengen. Ik ben 1.79 (maat 42) en vaak valt de taillelijn van een kledingstuk bóven mijn taille, net onder de ribbenkast. Noch comfortabel, noch de bedoeling. Bij de matentabel van Fibre Mood zie ik niet staan van welke lichaamslengte ze uitgaan. Onhandig, want nu weten we dus hoe een kledingstuk valt. Moet 'ie langer, korter, of is 'ie goed?

Andere bladen gaan uit van een gemiddelde lengte van rond de 1.70, dus daar ben ik nu ook maar vanuit gegaan. Toen ik de Gusta Dress maakte, voegde ik halverweg 3 cm toe, op de gok, en dat pakte uitstekend uit. De onderkant had ook nog wel wat centimeter kunnen gebruiken, want fietsen kan alleen met een lange jas...

Ben jij korter dan 'gemiddeld', of net als ik langer, kun je de volgende techniek gebruiken om halverweg een kledingstuk lengte toe te voegen.

1. Teken bij zowel voor- als achterpand een lijn haaks op de recht van draad pijl (teken die gerust heel lang!), dus horizontaal over het pand. Dat doe je bij beide panden op dezelfde afstand vanaf de onderkant, ik heb 6 cm genomen. Bij het voorpand lijkt de horizontale lijn scheef te lopen, maar laat je niet foppen, dat komt omdat het voorpand asymmetrisch is en een beetje rond loopt.

2. Knip/snij door.

3. Om langer te maken, schuif en plak je een stuk papier achter een van beide delen. Teken daar dan de gewenste centimeters aan en plak vervolgens de andere helft van het patroondeel erop. Teken de zijnaden en halslijn netjes bij, zodat het een vloeiende lijn is.

4. Om korter te maken, schuif je beide delen de gewenste hoeveelheid centimeters over elkaar en ook hier teken je een nieuwe zijnaad/halslijn.

Ik heb ook overwogen de rok langer te maken, maar toen ik die overtekende en zag hoe lang deze van zichzelf al was, ben ik gestaakt.

 

Stofkeuze

Zoals gezegd gebruik ik een viscose french terry. Een verrassend fijne stof! Lekker soepel edoch stevig. Een modal stof (soepel en dun) kan ook heel goed voor de Juliette Jurk, net als een tricot. Een french terry van katoen zou ook nog kunnen, mits niet te dik. Eerlijk gezegd denk ik dat heel veel stoffen geschikt zijn voor deze jurk, zolang ze rekbaar zijn en niet te stug.

 

Tips voor het patroontekenen

Dit patroon is lekker recht door zee. Ik moet wel altijd goed kijken bij coupenaden, want de manier waarop Fibre Mood die aangeeft vind ik niet zo duidelijk: twee streepjes en zwevend ergens daaronder een ruitje. Dat vereist wat speuren en logisch nadenken. Daarnaast teken ik liever 1,5 cm naadwaarde aan dan de geadviseerde  1 cm. Dan heb je nog wat speling, mocht het kledingstuk te strak blijken te zijn.

Ook tekende ik uiteraard nog een zak! Want, zoals je misschien al hebt ondervonden, is wat mij betreft een jurk zonder zakken als een naaimachine met een lege spoel. Nutteloos. ;-) Wil je weten hoe je zakken toevoegt? Bekijk dan deze video; daarin leg ik uit hoe je zakken toevoegt aan de Hedda Rok.

Verder was ik vergeten 4 cm naadwaarde te tekenen aan de naden waar de voorsplit in komt! Handen in het haar; is dit een ramp?? Lees verder hoe ik dat oploste...

 

Tips voor het stof knippen

Volgens de werkbeschrijving heb je voor maat 42 2.70 m stof nodig wanneer deze 1.40 m breed is (smaller dan de meeste rekbare stoffen). Mijn stof is 1.60 breed en ik kon met 2 m makkelijk uit, inclusief zakken. Fair enough, ik was die 4 cm beleg aan de rokdelen vergeten, maar toch loont het de moeite je patroondelen eerst op tafel neer te leggen een een beetje te puzzelen voordat je een lap stof koopt die veel te groot is.

 

Tips voor het naaien

Ik begon met de rok; eerst maar eens dat probleem van die vergeten vier uit de weg ruimen. Kan ik ook een split maken met 1,5 cm naadwaarde?

Gaat lukken. Sterker nog, ik vermoed dat mijn split - die ik rondom heb doorgestikt - zich beter zal 'gedragen' tijdens het dragen dan de flappen van 4 cm die ik had gehad als ik goed had gelezen. Volg je het nog?

Omdat je hier een naadwaarde van 4 cm van boven tot onder hebt, heb je vrij veel stof op je bovenbenen.  De ervaring is dat rekbare stoffen die los in je kledingstuk liggen (ook zal zijn ze afgewerkt en verstevigd met vlieseline) gaan krullen. Je zou er dus voor kunnen kiezen om die toch op 3,5 cm afstand aan weerszijde van die middenvoornaad door te stikken, zodat die flappen mooi plat blijven liggen. Kun je natuurlijk altijd nog doen, als je deze jurk steeds moet strijken als 'ie uit de was komt.. ;-)

Ook beplak ik de halslijn voordat ik deze afwerk met een stuk flexibele naadband. Wordt jouw onzichtbare bies ECHT beter van! Meer weten over dit soort randjes afwerken?

 

Het eindresultaat

Ben ik blij met het eindresultaat? Kweenie. Ik vind de roklengte een tikkie lijzig en het bovenlijf van de jurk in wat groot. Op de een of andere manier voel ik mezelf er een beetje slordig uitzien, alsof ik mijn badjas heb aangeschoten en de straat op ben gegaan...

Ga ik 'm nog een keer maken? Misschien met een kortere rok. En de mouwen kunnen aan het uiteinde ook best wat smaller. Ga ik 'm adviseren aan cursisten? Jazeker, maar wel met de nodige kanttekeningen!

Ga jij 'm maken?

(Op de hoogte blijven van nog meer over leuke kledingstukken en goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)

 

 

 

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel