Cirkelrok Zomen

Ik had nog een restje stof liggen en daar paste precies een cirkelrokje voor mijn dochter uit (ja, onderdeel van de lijst #projectmaakafwatjestart).

(Op de hoogte blijven van nog meer goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)

Zo'n rokje zit retesnel in elkaar, zeker als er geen zijnaden in zitten, zoals bij deze (dat kan natuurlijk alleen als de figuurtjes op je stof dat toestaan, want anders krijg je de print aan één kant op z'n kop). Boord erop, van dezelfde stof, en je bent bijna klaar.

Totdat je bij de zoom komt. Dat is een behoorlijk eind, en als je timmermansoog nog een tikkie onderontwikkeld is, blijf je maar meten terwijl je de zoom omslaat. Niet mijn favoriete klus. Geldt dat ook voor jou? Dan heb ik een handig trucje voor je, waarmee je ècht binnen een mum van tijd dat rokje aan kunt trekken, bij jezelf of bij een ander! Lees je even mee?

1. Start met een afgewerkte rand (lock of afwerksteek van je naaimachine).

2. Zet met een contrasterende kleur een hulpstiksel op 2 cm afstand van de onderkant. Dat doe je door je stof langs het 2 cm streepje te laten glijden terwijl je stikt. Dat streepje staat op het metalen plaatje onder je persvoet. Staat dat streepje er niet, meet je 2 cm vanaf de naald naar rechts en plak je daar een stukje schilders- of washi tape. Het hulpstiksel maak je met je grootste steeklengte en zonder af te hechten.

Ik ga hier trouwens uit van een zoom van 2 cm. Meer kan natuurlijk ook, maar bedenk je dat je een grotere rand naar een kleinere vouwt en dat dit eigenlijk niet past. Niet meer dan 3 cm zomen dus.

 

 

3. Vouw de stof om, op het hulpstiksel. Op deze foto is dat het rode lijntje. Speld vast. Als groot strijkfanaat, zet ik hier ook nog even de bout op, voordat ik stik. Dat kan alleen als je speldenkopjes van glas zijn! Op deze manier krijg je een mooi strak eindresultaat en is het hele proces nog makkelijker ook.

 

 

 

4. Stik vast.  Dat kan met een enkele rechte steek (met een cirkelrok komt er niet zoveel spanning op de zoom, dus dat kan wel) of met een tweelingnaald. Probeer het zo uit te mikken, dat je stiksel ongeveer terecht komt op de afgewerkte rand. Meer weten over verschillende zomen?

 

 

 

5. Trek de hulpdraad er weer uit. En klaar is Kees!

 

(Op de hoogte blijven van nog meer goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel