Duimgat in een boordje

Fijn hoor, zo'n gat waar je je duim door kunt steken. Lekker warm en de wind waait niet je mouwen in. Wist je dat je zo'n boordje heel makkelijk zelf kunt maken? Lees in deze tutorial hoe!

(Op de hoogte blijven van nog meer goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)

Stap 1

Maak je mouwboordjes (denk je aan het Anti-Lubberende-Boorden-Beleid?) De uiteindelijke hoogte moet minstens 6 cm zijn (oftewel, een stuk stof dat 14 hoog is (= 2 x 6 + 2 cm naadwaarde)), anders heb je niet genoeg plek om een gat te creeëren. Zo valt de boord ook nog iets verder over de handen. Lekker warm!

Boordjes snij ik trouwens altijd met behulp van een rolmes en een liniaal, dus zonder papieren patroondeel. Zo worden de boordjes superstrak.

Teken op één van de zijkanten van dit stuk boordstof (de korte kant) het midden af (de plek waar de boord, nadat 'ie gestikt is, dubbel vouwt). Aan weerszijden van deze streep meet je 4 cm af. Daar vandaan meet je 2,5 cm op, richting beide uiteindes. Dit wordt de grootte van het duimgat. 2,5 cm is groot genoeg voor een kinderduim; maak je deze boord voor jezelf, zou ik er 3 cm van maken. De laatste twee streepjes die je zet, lopen van het uiteinde van de stof tot aan het begin van het duimgat. In totaal heb je nu 3 verticale strepen gezet, zoals je op de foto hieronder ziet.

Stap 2

Vouw de korte kanten op elkaar, zoals je gewend bent bij een boordje, en stik de 3 verticale strepen vast. Goed afhechten aan het begin en eind van elke streep.

Stap 3

Strijk, zoals je gewend bent (en anders mag je daar best een gewoonte van maken ;-)) de naad open en het boordje dubbel.

Stap 4

Teken met uitwasbare stift een klein hokje om het duimgat heen. Deze lijntjes bieden je een fijne houvast als je een hokje om het duimgat gaat stikken.

Stap 5

Draai je boordje binnenstebuiten, zodat je er IN kunt stikken (dit noem je 'in de cirkel stikken'). Frunnik 'm dan onder je persvoet. Dit kan, zeker bij een klein boordje, best wel  een gedoetje zijn, maar hou vol, je kunt dit. Je hebt geen haast.

Stik nu het hokje rondom het duimgat. Begin op een hoek. Als je op de korte kantjes even een keer extra heen en weer stikt, worden die extra stevig.

Wist je trouwens dat je strakke de hoek om kunt gaan door je naald in de stof te laten zakken, je persvoet op te tillen en je stof een kwartslag te draaien?

Nu kun je de boordjes aan de mouwen gaan stikken.

Heel veel succes met je volgende project met duimgaten!

(Op de hoogte blijven van nog meer goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel