De Stina Sweater van La Maison Victor (5/2019)

Ik maakte de Silia Jurk uit deze editie al (en met mij vele cursisten!) en nu stoom ik door naar de Stina trui. Toegegeven, toen ik de eerste keer door het blad bladerde, werd ik er niet per sé enthousiast van. Maar een groeiend kind + een leuk stofje voorhanden = beter kijken. En blij toe! Wat een leuke trui! Ik deed een paar kleine aanpassingen en die deel ik hier graag met je!

(Op de hoogte blijven van nog meer over leuke kledingstukken en goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)

 

 

Pasvorm

Alles aan deze trui is wijd! De mouwen (precies de bedoeling), de onderkant (beetje té, als je het mij vraagt) en de hals. Misschien was dat het waarom mijn oog niet direct op deze sweater viel: het is een beetje een slobbertrui met een niet zo fraaie hals...

Oplossing voor het slobberen, deels ook uit nood geboren (lees bij Stofkeuze waarom): een boord aan de onderkant! Daardoor poft de trui heerlijk, maar slobbert hij niet. Als je begrijpt wat ik bedoel. Deze heb ik gewoon onderaan de panden gestikt. Nu is de lengte perfect.

Doordat de mouw heel wijd is ('Mouwen uit je eten!'), moet het boordje een bepaalde breedte hebben, anders krijg je de mouw er nooit zonder vouwtjes in. Maar daardoor sluit 'ie niet zo mooi om de pols. Ik heb echter een trucje, daarover later meer...

Daarnaast ben ik altijd heel kritisch als het om boordjes gaat. Noem het een Anti-Lubberende-Boordjes-Manie. Maakt me niet uit.  Maar als ik de hals van de trui opmeet en  mijn Anti-Lubberende-Boorden-Beleid toepas, kom ik op een boordje uit dat een stuk korter is dan die van het patroon. Niet zo gek dat 'ie lubbert... Voor de boordstof die ik gebruik (biologische streepjesboordstoffen van Lillestoff, in rood/roze en wit/blauw) neem ik 80% van de omtrek. Ook, omdat de hals vrij laag is, heb ik een boord gemaakt van 6cm hoog (incl naadwaarde), waardoor deze net wat hoger tegen de nek komt te liggen.

 

Stofkeuze

Ik had dus een stofje voorhanden: de biologische jacquard Pusteblummen van Lillestoff. Na lang dubben nam ik de rood/roze, gecombineerd met de rood/roze boordstof. En toen had ik de Stina Sweater af en heb ik er lekker nóg een gemaakt , in de gele variant, met wit/blauw boordstof. Omdat jacquard nogal log geweven kan zijn (voor deze geldt dat zeker), moet je bepaalde keuzes maken voor de afwerking. De zoom gewoon omslaan en stikken (met een enkel of dubbel stiksel) is niet zo'n goed idee: hierdoor zal de zoom vreselijk gaan golven. Vandaar de boorden aan de uiteinden.

Voor deze trui kun je  vele verschillende gebreide stoffen gebruiken. Jacquard, tricot, sweatstof, of zo'n grof breisel zoals in het blad.

 

Tips voor het patroontekenen

Eigenlijk weinig! Lekker helder patroon, geen gekke dingen. Even opletten wel bij de boordjes dus, mn die van de hals.

 

Tips voor het stof knippen en voorbereiden

Zoals ik al wel eens eerder genoemd heb, ben ik geen grote fan van rijgdraadjes. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik verlies ze in de loop van het proces. Mijn radeerwiel en ik zijn daarentegen wel grote vrienden. Bij deze sweater neem ik de coupenaad in de mouw over, zodat ik die straks heel precies kan stikken.

 

Nadat ik de boordjes gesneden had, heb ik ze een beetje aangepast, zodat deze meer de vorm van de pols volgt.  Op deze manier past het boordje nog wel aan de onderkant van de mouw èn sluit 'ie mooier aan bij de pols.

 

 

Zie je de blauwe lijn? Daar heb ik overheen gestikt. Als je het boordje dan binnenste buiten vouwt, loopt 'ie mooi taps toe!

 

Tips voor het naaien

Ook hier weinig tips; al moet ik wel bekennen dat ik niet naar de werkbeschrijving heb gekeken. Het is zo'n lekker makkelijk model, daar kan weinig aan mis gaan. De streep op de mouw heb ik overigens achterwege gelaten. Daar kan natuurlijk wel van alles misgaan. ;-) 

 

Het eindresultaat

Zoals gezegd, een aanrader! Mijn vader zal deze trui zonder enige twijfel verbannen van de eettafel (vroeger riep hij altijd heel hard 'Mouwen!' als mijn broer, zus en ik weer eens onze mouwen in het eten hadden hangen), maar IK vind 'm wel héél leuk! Ook al heb ik vanmorgen bij het ontbijt de dotter's mouwen wèl flink opgestroopt...

(Op de hoogte blijven van nog meer over leuke kledingstukken en goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)

 

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel