Navigatie

Ik wil geen boord: hoe kan ik een hals nog meer afwerken?

En dat beleg klapt ook steeds zo irritant naar buiten. Herkenbaar? Je kunt, naast boordjes of een beleg, op nog meer manieren de hals van een kledingstuk afwerken. In dit artikel beschrijf ik hoe je dat doet met (rekbaar) band. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor een halsuitsnijding, maar ook voor armuitsnijdingen of bijvoorbeeld de randen van zoiets als een badcape.

 

Goed om te weten vooraf:

Bij zowel rekbare als niet-rekbare stoffen (katoen bijv) kun je randen afwerken met een biesband.

Niet-rekbaar band heet biaisband (spreek uit: biejee): dit is een strook stof die schuin van draad is geknipt, waardoor er een beetje rek in zit en daardoor mooi de bocht om kan. De breedte is 4cm en bij  kant-en-klare biaisband zit er op 1cm van beide randen een vouwlijn ingestreken. Je kunt het zelf maken van een matching of juist contrasterende stof.

Rekbaar band is ofwel in de lengterichting of in de breedterichting geknipt. De kant-en-klare versie van het merk Oaki-doki vind je hier en is net als kant-en-klaar biaisband voorgevormd.

 

Hieronder lees je hoe je te werk gaat en je hebt nog keuze ook: onzichtbaar of zichtbaar?

Onzichtbaar: de band is niet zichtbaar aan de buitenkant.

 1. Zorg voor 0,5cm naadwaarde aan de hals nodig.

 2. Maak van het band een strook ter grootte van 95% voor niet-rekbaar band of 90% voor rekbaar band van de halsuitsnijding + 2 centimeter naadwaarde en stik tot een cirkel.

   

 3. Strijk het biaisband dubbel (bij kant-en-klaar eerst openstrijken) met de goede kanten naar buiten en speld op de halsuitsnijding van het pand, met de goede kanten op elkaar.  Je moet hierbij zorgen dat je het (biais)band een beetje straktrekt, zodat het glad op de stof gestikt kan worden. Als je dit niet doet, zal het randje na afwerking naar buiten vallen. Stik vast. Deze eerste stap is hetzelfde principe als een standaard boordje aanzetten. Stik vast op 0,5 centimer (persvoetbreedte).

   

 4. Strijk nu de naden van de hals en band eerst open en vervolgens alles richting het band, weg van het kledingstuk dus. Dit kun je vervolgens understitchen . Het eindresultaat wordt hier echt mooi van, omdat deze stap voorkomt dat de halslijn ‘naar buiten’ zal vallen.  Strijk dan het biaisband in zijn geheel naar de achterkant, weer naar het kledingstuk toe.

 5. Dun de naadwaarde een beetje uit. Dit doe je door de 3 naadjes op ongelijke lengte, af te knippen. Hierdoor krijg je een gelaagde naad, en geen dikke strook. Dit wordt ‘nivelleren’ genoemd.
 6. Stik als laatste door op de goede kant van het pand, met een wat langere steeklengte (wisselt per machine, ergens tussen 3 en 4).

  Hier zie je het eindresultaat! De stof die ik heb gebruikt is de jacquard Dotties, van Lillestoff, en kobaltblauw biesband van Oaki-doki.

 

Zichtbaar:  band is wel zichtbaar aan de buitenkant.

 1. Hiervoor heb je geen naadwaarde nodig aan de halsuitsnijding.
 2. Maak een strook ter grootte van 95% (niet-rekbare band) of 90% (rekbare band) van de halsuitsnijding + 2 centimeter naadwaarde en stik tot een cirkel.
 3. Leg met de goede kant op de goede kant van het pand en speld vast.* Je moet hierbij zorgen dat je het band een beetje straktrekt, zodat het glad op de stof gestikt kan worden. Stik vast in de voorgestreken 'geul'. Dit komt overeen met de breedte van je persvoet en wordt daarom 'op persvoetbreedte' genoemd.
 4. Strijk naden open en vervolgens alles richting band.
 5. Vouw nu het band naar achteren en sla het aan de achterkant in op de andere voorgestreken geul. Speld op de goede kant van het pand, want daar ga je straks stikken.
 6. Stik nu het band vast met een wat grotere steeklengte. Dit kun je doen op het band, of in de ‘geul’ tussen band en pand (stitch in the ditch).

* De officiële manier is stikken op de achterkant van de stof en naar voren klappen, maar ik doe het altijd stiekem andersom; het is op deze manier veel makkelijker om het netjes te krijgen..

 

Nog vragen? Stuur even een berichtje!

Géén verzendkosten bij een bestelling boven €65!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2020 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel