De V-hals: hoe maak je een (bijna) perfect exemplaar?

Want niet perfect is tenslotte goed genoeg, toch? Ook al ben ik persoonlijk niet zo'n fan van de V-hals, stylistisch gezien (zoals elke nietsvermoedende cursist al heel snel van mij te horen krijgt, sorry!), maar voor de jongens draai ik er toch graag een in elkaar. Het Quinn shirt van La Maison Victor bijvoorbeeld is een leuke.

Waarom doe ik het dan toch graag? Het is weer eens wat anders dan het zoveelste ronde boordje en het biedt een leuke uitdaging. Uitdagend kan het namelijk wel zijn. Om het puntje precies in het midden te krijgen bijvoorbeeld. De beschrijving bij het Quinn shirt is goed, maar niet compleet. Lees je even mee om vervolgens zelf ook een mooie V te maken? De stof die ik gebruikt heb is de Rocking Lions van Lillestoff, een mooie biologische tricot.

Dit patroon gaat uit van een boordje van tricot (dezelfde stof als de rest van het shirt). Voor boordstof moet je het patroondeel een tikje korter maken, anders gaat het lubberen.  Heb je geen patroondeel, maar wil je van een ronde hals een V-hals maken? Lees onderaan dan even verder.*

(Op de hoogte blijven van nog meer goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)


 1. Begin ermee de patroonlijnen over te nemen van de voorhals en van het boordje (met bijvoorbeeld carbonpapier en dit handige radeerwieltje!).

   

 2.  Vervolgens stik je het boordje tot een cirkel. Zorg er hierbij voor dat je alleen de patroonlijnen stikt (zie roze lijn op de foto); de naadwaarde niet meestikken levert je straks nog wat bewegingsruimte op en die heb je hard nodig! 

   

 3. Nu moet je zowel de V van het boordje als van het voorpand in gaan knippen, tot vlak voor de patroonlijn. Een scherp schaartje is hier je beste vriend! (Heb je er per ongeluk overheen geknipt? Geen nood, dan wordt de V gewoon iets dieper (en moet je straks dus iets lager dan je patroonlijn het boordje aanstikken).) Strijk de naden van het boordje nu goed open.

   

 4. De volgende stap is het boordje aan het voorpand te spelden en stikken. Je gaat dit in twee etappes doen. De eerste keer vanaf schouder naar middenvoor (waarbij je boordje onder ligt en het pand boven). Omdat je beide V's hebt ingeknipt en het boordje niet helemaal dicht is, kun je nu vrij gemakkelijk de helft wegvouwen waar je nu niet mee bezig bent. NB Ik zeg 'vrij makkelijk', maar wees bereid je tornmesje te hanteren in het geval het de eerste keer niet zo netjes uitpakt als je had gehoopt. Je bent tenslotte ook maar een mens. De tweede etappe is vanaf de punt middenvoor helemaal rondom naar de andere kant. 

  Aan de binnenkant ziet je V er nu zo uit:

   

 5. Nu kun je de naden gaan afwerken met een lockmachine of locksteek op je huishoudmachine (zoals de Ottobre dat zo mooi noemt. Zou die ook kunnen stofzuigen, vraag ik me steeds af....) Ik begin hierbij onderin bij middenvoor en eindig daar ook.
 6. Nog even goed strijken (en eventueel doorstikken, wat vind jij?) en klaar! (Zoals je ziet, is die van mij ook een millimetertje uit het lood, maar ik ben er hoe dan ook tevreden mee. En die leeuwen maken veel goed :P)

   


* Geen patroondeel, maar lekker freestylen? Teken dan de halsuitsnijding zoals jij die wilt hebben en  meet de omtrek van die cirkel op. Neem hiervan het benodigde percentage.  Zet dit uit op patroonpapier, 2,5cm hoog (of hoger, als je een hoge boord wil). Teken dan een hoek van X** graden terug, tot je op de vouwlijn terecht komt, 1,25 cm hoog. Vervolgens weer omhoog naar je bovenste lijn. Nu heb je er dus een hapje uitgenomen, in de vorm van een V. **Die X is dus afhankelijk van hoe jij je V-hals hebt getekend. Het beste kun je je papieren patroondeel op het pand leggen en precies middenvoor een lijntje tekenen, in dezelfde richting als de draadrichting. Volg je me nog? Succes! ;-)

(Op de hoogte blijven van nog meer goeie tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!)

 

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel