Navigatie

Elastiek boven in een legging/broek/rok kan op twee manieren in worden gezet. Als je ze allebei uitprobeert, ontdek je vanzelf wat je voorkeur heeft.

Voor beide manieren heb je 3 cm zoom aan de bovenkant nodig, bij een elastiek van 2,5 cm. Ook heb je een tweelingnaald nodig.

Manier 1:

 1. Naai de broek in elkaar en werk de naden af. Lock ook de bovenrand. Heb je geen lockmachine? Geen probleem, dan knip je straks de naad gewoon een beetje korter, dicht tegen de zigzag aan de achterkant van het tweelingstiksel aan.
 2. Vouw de bovenrand 3 cm naar binnen, speld en strijk goed, zodat de vouwrand er strak in zit. Strijken zorgt ervoor dat het stikken straks veel makkelijk gaat en het eindresultaat netter is. Niet op beknibbelen dus! ;-)
 3. Meet nu je elastiek: dit doe je om de buik van de drager heen op zo’n manier dat het broekje niet afzakt, maar ook niet te strak zit. Stik het elastiek vervolgens tot een cirkel (bij voorkeur met een stikkende zigzag. Heb je je tweelingnaald er al opgezet, die je het gewoon daarmee).

   

 4. Vouw nu de omgeslagen rand (spelden er weer uithalen) om het elastiek en speld, op de goede kant,  net onder het elastiek vast. Zet de spelden 'in de file'. Hiermee zorg je ervoor dat het elastiek echt niet naar beneden kan verschuiven, maar nog wel helemaal rond. 

   

 5. Naai met een tweelingnaald de tunnel dicht. (Ik probeer er altijd voor te zorgen dat ik op het gelockte randje terecht kom met het stiksel van de tweelingnaald.) Hierbij is het nodig de stof steeds een beetje verder te schuiven om het elastiek, zodat de stof onder je naaivoet altijd glad is. Zorg er ook voor dat je niet op het elastiek naait, want dan zal je stiksel knappen bij het aan- en uittrekken.
 6. Even strijken nog en klaar! 

   

Manier 2:

 1. Naai de broek in elkaar. Sla bij de middenachternaad in de zoom de een stukje over (hier komt later het elastiek in), maar stik de laatste 1cm wel. Werk de naden af, behalve de zoom aan de middenachternaad. Lock ook de bovenrand.
 2. Vouw de bovenrand 3 cm naar binnen, speld en strijk goed, zodat de vouwrand er strak in zit.
 3. Naai met een tweelingnaald de tunnel dicht.
 4. Maak nu het elastiek vast aan een veiligheidsspeld en haal het door de tunnel heen. Stik tot een cirkel op de juiste lengte.
 5. Je kunt nu de opening op de middenachternaad met de hand dichtnaaien, maar het kan ook een goede manier zijn om te laten zien wat de achterkant van de broek is.

Heb je hier nog een vraag over? Stuur gerust een berichtje!

Géén verzendkosten bij een bestelling boven €65!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2020 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel