Navigatie

Ik heb al een hele tijd een tweedehands, niet-zo-bjjzondere Singer lockmachine die ik kreeg met 1 naald erin. Ik wist dat je ook met 2 naalden tegelijk kon stikken en zo je naden in één keer kon stikken en afwerken, maar ik had gewoon geen zin er een tweede naald in te zetten. Ik lockte mijn naden individueel voor het stikken als ik ze open wilde strijken, of in één keer samen als het lekker snel moest gaan.

FOTO

 

Sinds kort is mijn machinepark uitgebreid met een hyperluxe Juki (in vergelijking met die oude Singer in ieder geval), en daar staken twee naalden in. Die ik er niet uithaalde (omdat ik daar geen zin in had? Wellicht.) Omdat ik benieuwd was of het echt zoveel sneller werkt; stikken en locken tegelijk, en omdat ik bang was de boot te missen nadat ik zo vaak had gelezen op Facebook dat alleen de lockmachine werd gebruikt, ben ik eens een tijdje gaan testen. Dus: spelden en gelijk onder de lockmachine.

Benieuwd naar mijn eindoordeel? Lees even mee en ontdek de 7 redenen waarom je een lockmachine NIET als naaimachine moet gebruiken:

 

  1. Een lockmachine stikt èn snijdt: maak je een foutje (de stof is per ongeluk dubbelgevouwen), of wil je nog iets aanpassen (toch een tikkie te strak), heb je pech. Je naadwaarde is er immers al af en netjes herstellen kost veel moeite en tijd. Met een gewone naaimachine torn je je stiksel los en begin je opnieuw, met een schone lei.
  2. Je hebt bij elk kledingstuk minstens 1 grote klos garen nodig die matcht met je kledingstuk (het garen dat door je naald of naalden gaat). Lockgaren is duur en niet in heel veel kleuren verkrijgbaar. Toegegeven, je kunt natuurlijk wel een klein klosje garen op de plek van de grote zetten.
  3. Je moet goed je differentieel in de gaten houden: voor je het weet zien je naden eruit als golven bij een westerstorm. Bij een gewone naaimachine heb je dit probleem niet.
  4. FOTO
  5. De superstretch-stand op mijn lockmachine produceert een vrij breed stiksel. Dit zorgt ervoor dat er aan de binnenkant van je kledingstuk een soort plakkaat aan naad komt te zitten. Niet zo’n probleem bij de zijnaad van een shirt, maar niet bepaald fraai bij de schouderkopnaden van de mouw van een babyromper.
  6. FOTO
  7. Pas op met spelden! Een tikje er tegenaan (want, net te laat met weghalen) en je loopt het risico op een bot mes.
  8. Met een lockmachine kun je niet afhechten. Voor naden die nog verwerkt worden (zoals de zijnaden, die worden naar binnen gevouwen als je gaat zomen) is dat geen enkel probleem. Dat is het wel bij cirkels: je gaat vanaf de zijkant de cirkel in om te locken, en je loopt er schuin weer af zodat je rond bent. Dat veroorzaakt een klein deukje in het stiksel en dus in de ronding, en dit deukje is aan de buitenkant zichtbaar. Wanneer je een boord aanzet met je lockmachine, kun je daarom nooit een perfecte cirkel maken. Is dat niet jammer? Ik krijg weleens de vraag of een boord aangezet met een naaimachine wel rekbaar genoeg is. Zolang het halsgat groot genoeg is (en dat is natuurlijk überhaupt wel fijn), is rekbaarheid geen issue met de naaimachine.
  9. FOTO
  10. Als laatste, en voor mij tevens de belangrijkste reden om mijn lockmachine alleen voor locken te gebruiken en niet voor stikken: je kunt er moeilijk precies mee naaien. Een lockmachine trekt vrij hard, waardoor je moeilijk kunt sturen. Rechte naden zoals een zijnaad gaan nog wel, maar een bocht in de kop van een arm is absoluut onprecies. Er zijn ongetwijfeld pro’s onder jullie die zo’n ronding er onderdoor zwiepen, maar daar moeten veel afgesneden bochten aan vooraf zijn gegaan! Daarnaast moet je, zoals gezegd in reden 5, je spelden er op tijd uittrekken. Bij een ‘kruispunt’(voorpand boven en onder + achterpand boven en onder), zoals op de foto hieronder, zal de stof daardoor een tikkie verschuiven, hoe goed je je stof ook gespeld hebt. Met een naaimachine kun je tot heel dicht bij je speld komen, of er zelfs (als het echt moet) overheen. Daar worden je kruispunten echt een stuk netter van!

Ben je het niet met me eens? Stuur me vooral een bericht, want ik leer graag bij!

Géén verzendkosten bij een bestelling boven €65!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief!
Aanmelden
© 2017 - 2019 Studio Dotter - Deventer | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel