Navigatie

Mijn cursisten hebben soms moeite een mooie zoom met de tweelingnaald te maken. Heb jij dat ook? Lees dan even mee met de tips die ik altijd geef, of bekijk de filmpjes:

1. Als je een lockmachine hebt, werk je als eerste de rand af, zonder iets van de stof af te snijden. Heb je geen lockmachine? Dan sla je deze stap over en knip je na het stikken het randje naad boven je stiksel af.

2. Dan sla je de zoom 2 cm om (zoveel als je er bij hebt geknipt, zou ook 3 kunnen zijn), en speld je de zoom. Zet je spelden aan de buitenkant. Nu ga je strijken: zorg ervoor dat die vouw er lekker strak in wordt gestreken (maar pas op voor plastic spelden! :-p) .  Een strakke vouw maakt het stikken straks veel makkelijker en het eindresultaat mooier.  ->

3.  Voordat je kunt gaan stikken, zet je de bovenspanning van je naaimachine hoger (dus bijv. van 4 naar 6) en je steeklengte wat langer (van 2 naar 3,5/4). Probeer maar eens uit wat er verandert ten opzichte van een gewone spanning en een gewone steeklengte. Dat worden vaak dikke 'worstjes', terwijl met een paar aanpassingen je stiksel mooi plat wordt. Ik gebruik een spoeltje met dezelfde kleur als mijn lockgaren, maar eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit wat voor kleur dit is. 

 

4. Check langs welk streepje op je steekplaat je de stof moet laten lopen. Dat doe ik altijd door de stof met de verkeerde kant naar boven onder de persvoet te leggen en te kijken langs welk streepje ik mijn stof moet laten glijden wil de tweelingnaald zo dicht mogelijk bij de rand uitkomen.  Is er geen streepje? Gebruik een stukje tape. Dit is de reden dat mijn naaimachine er inmiddels uitziet als een waar kunstwerk. :D

5. Pas bij het stikken op dat je niet te hard over de zijnaden heen dendert: ten eerste kan je naald dan breken (en wat is er nou ellendiger dan een gebroken naald vlák voordat je je projectje af hebt? Antwoord: geen reservenaald en het is zaterdagavond...), ten tweede duwt je persvoet de stof daar een beetje naar voren zodat je daar een lelijk bochtje krijgt. Oplossing? Zodra je een paar mm voor die zijnaad zit, je naald even laten zakken, persvoet omhoog tillen en de stof een beetje verschikken zodat de druk er af is. Werkt gegarandeerd!

6. Ben je klaar? Nog niet, eerst die strijkbout er overheen! En nu mag je de kamer van je zoon insluipen en het shirt aan z'n kast hangen zodat hij 'm morgen aan kan. :)

Heb je nog vragen? Stuur gerust een berichtje!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Géén verzendkosten bij een bestelling boven €65!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2020 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel