In het boekje Naaien voor Beginners - Kids van La Maison Victor staat een groot aantal (min of meer) eenvoudige kledingstukken voor jongens en meiden. Het is niet meer dan een verzameling van de patronen die al in de bladen hebben gestaan, maar wel een handige verzameling! Zeker als je niet alle uitgaven hebt sinds 2014, is deze compacte uitgave ideaal als je graag voor je (klein)kinderen naait.

Ik maakte dit keer de Thor: een raglan shirt waar je heel creatief mee kunt zijn. Mouwen, lijf, zakje, boord: alles kan in een andere kleur of helemaal ton-sur-ton. Ik koos voor een zakloos exemplaar (het zakje lijkt zo vreemd smal, alsof het gemaakt is voor slechts één pen), het lijf in de Dragons van Majapuu, mouwen in de Mint melange van Lillestoff , en voor de boorden gebruikte ik de antraciet boordstof van Majapuu

 

 

 

Voordat ik de stof knipte heb ik een paar kleine aanpassingen aan het patroon gedaan: ik had het vermoeden dat het shirt nogal kort zou zijn, dus dat heb ik even gecheckt door een shirt dat goed zit na te meten. Inderdaad: er mochten wel wat centimeters bij! De mouwen heb ik niet langer gemaakt, maar ik had per ongeluk te weinig stof geknipt, dus kon ik dat patroondeel er niet uithalen... Dom natuurlijk, maar de noodoplossing is eigenlijk best wel succesvol uitgepakt, als je het mij vraagt ;-) Ik had 2cm tekort en heb er boordjes van 3cm aan gezet. Op deze manier heb ik een iets langere mouw, maar doordat een boordje wat strakker zit, valt de mouw mooier. 

Op het forum las ik dat sommigen moeite hadden met de coupenaad op de schouder. Een cursist die 'm hier maakte had precies dat probleem. De truc? Stik de coupe altijd van breed naar smal (dus vanaf hals naar beneden in dit geval, stik een mooie ronde lijn en zorg ervoor dat de overgang van de stof af zo lang mogelijk 'duurt': dus de laatste cm één mm op de rand. Dan hecht je niet af, maar je naait gewoon van de stof af. In de twee draden leg je een platte knoop. Goed strijken en zo heb je een mooie bocht.

Mijn cursisten hebben soms moeite een mooie zoom met de tweelingnaald te maken. Heb jij dat ook? Lees dan even mee met de tips die ik altijd geef:

1. Als je een lockmachine hebt, werk je als eerste de rand af, zonder iets van de stof af te snijden. Heb je geen lockmachine? Dan sla je deze stap over en knip je na het stikken het randje naad boven je stiksel af.

2. Dan sla je de zoom 2 cm om (zoveel als je er bij hebt geknipt, zou ook 3 kunnen zijn), en speld je de zoom. Zet je spelden aan de buitenkant. Nu ga je strijken: zorg ervoor dat die vouw er lekker strak in wordt gestreken (maar pas op voor plastic spelden! :-p) .  Een strakke vouw maakt het stikken straks veel makkelijker en het eindresultaat mooier.  ->

3.  Voordat je kunt gaan stikken, zet je de bovenspanning van je naaimachine hoger (dus bijv. van 4 naar 6) en je steeklengte wat langer (van 2 naar 3,5/4). Probeer maar eens uit wat er verandert ten opzichte van een gewone spanning en een gewone steeklengte. Dat worden vaak dikke 'worstjes', terwijl met een paar aanpassingen je stiksel mooi plat wordt. Ik gebruik een spoeltje met dezelfde kleur als mijn lockgaren, maar eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit wat voor kleur dit is. 

 

4. Check langs welk streepje op je steekplaat je de stof moet laten lopen. Dat doe ik altijd door de stof met de verkeerde kant naar boven onder de persvoet te leggen en te kijken langs welk streepje ik mijn stof moet laten glijden wil de tweelingnaald zo dicht mogelijk bij de rand uitkomen.  Is er geen streepje? Gebruik een stukje tape. Dit is de reden dat mijn naaimachine er inmiddels uitziet als een waar kunstwerk. :D

5. Pas bij het stikken op dat je niet te hard over de zijnaden heen dendert: ten eerste kan je naald dan breken (en wat is er nou ellendiger dan een gebroken naald vlák voordat je je projectje af hebt? Antwoord: geen reservenaald en het is zaterdagavond...), ten tweede duwt je persvoet de stof daar een beetje naar voren zodat je daar een lelijk bochtje krijgt. Oplossing? Zodra je een paar mm voor die zijnaad zit, je naald even laten zakken, persvoet omhoog tillen en de stof een beetje verschikken zodat de druk er af is. Werkt gegarandeerd!

6. Ben je klaar? Nog niet, eerst die strijkbout er overheen! En nu mag je de kamer van je zoon insluipen en het shirt aan z'n kast hangen zodat hij 'm morgen aan kan. :)

Heb je nog vragen? Stuur gerust een berichtje!

 

 

 

 

 

 

 

 

Bestellingen worden op dinsdag en vrijdag verzonden || Gratis verzenden vanaf €99.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio Dotter nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken handige naaitips en nieuws uit de stoffenwinkel!
Aanmelden
© 2017 - 2023 Studio Dotter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel